Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak z warzywami po japońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
pierś z kurczaka 50 dag
kalafior 1 szt
pieczarki 25 dag
krewetki 15 dag
Kostki rosołowe Kucharek 2 szt
cukier 2 łyżki
wódka 1 kieliszek
sól do smaku

Porada

Mrożone krewetki można zastąpić konserwowymi, a ostatecznie - tuńczykiem z puszki. W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek używa się grzybów shiitake.

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak z warzywami po japońsku

Ryż dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, zalać dużą ilością ciepłej wody i odstawić co najmniej na 30 min, a potem odcedzić i w garnku o grubym dnie ponownie zalać gorącą wodą (półtorej szklanki). Osolić, doprowadzić do wrzenia i od tej chwili trzymać na maleńkim ogniu przez 15 min, następnie na moment (15s) zwiększyć ogień, ryż przykryć pokrywką oraz kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić na bok.
Mięso pokroić w paski. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Umyte pieczarki obrać i poszatkować. Do garnka wlać 2 szklanki rosołu z kostki i wódkę, wsypać cukier. Wywar zagotować i do wrzącego kolejno wkładać i kolejno wyjmować : krewetki (na 8 min), kalafior i pieczarki (na 5 min), mięso kurczaka (na 10-15 min). Z każdego składnika uformować na półmisku kopczyk, polać wywarem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak