Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PLACKI

ziemniaki 500 gram po obraniu
dynia 500 gram po obraniu
jajko 3 sztuki
cebula 1 sztuka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
mąka 2-3 łyżki do zagęszczenia masy
olej do smażenia

GULASZ

cebula 2 sztuki
mięso wieprzowe 700 gram
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion wołowy 0,5 litra
przyprawy do smaku(sól, pieprz, papryka)
majeranek 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem

Kroki postępowania

1
PLACKI: Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Gotowe odsączamy na gęstym sitku z nadmiaru płynu.
Krok 1 - Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem foto
2
Dynię także ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka i mąkę.
Krok 2 - Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem foto
3
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem foto
4
Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanym oleju placuszki z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane podajemy z gulaszem.
Krok 4 - Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem foto
5
GULASZ: Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Cebule obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do szklistej dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat. Całość podlewamy częścią bulionu, dodajemy przyprawy, przykrywamy i dusimy około 1 godzinę. Co pewien czas uzupełniamy stan płynu. Gdy zabraknie bulionu dodajemy wody. Na koniec dodajemy majeranek. Dzięki dość dużej ilości cebuli gulasz ma odpowiednią konsystencję i nie trzeba go dodatkowo zagęszczać.
Krok 5 - Placki dyniowo- ziemniaczane z gulaszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 08.12.2016 10:51
Wygląda pysznie
halina17 07.12.2016 18:52
Smaczne placki
Bernadeta1 07.12.2016 18:48
pyszne jedzonko
gusia1000 07.12.2016 17:34
Bardzo dobre.
dodi 07.12.2016 15:06
pyszne placuszki
Ania321 07.12.2016 12:04
bardzo apetyczne :)
Mniam 07.12.2016 11:26
Ale bym zjadła takie placuszki... mmm...
olkaaa 07.12.2016 10:33
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak