Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasto z daktylami
Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki. A następnie wszystkie kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Przekładamy do miseczki. Do pokrojonych daktyli dodajemy 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej. Daktyle i skórkę posypujemy 2 łyżeczkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy, aby wszystkie nasze "bakalie" były obtoczone w mące (nie mogą się sklejać).
Do miski wkładamy 100 g miękkiej margaryny / masła, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki cukru wanilinowego, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach.
Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka po łyżce, tworząc swoiste kupki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dnia następnego.