Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciasto z daktylami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 100 g
cukier 150 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
jajko 2 M
sól mała szczypta
mąka pszenna 250 g + 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
śmietanka UHT 18% 125 ml
daktyle 6 sztuk
skórka pomarańczowa 3 czubate łyżki
cukier puder do oprószenia ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasto z daktylami

Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem wyciągamy margarynę, aby zmiękła. A następnie resztę składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki. A następnie wszystkie kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Przekładamy do miseczki. Do pokrojonych daktyli dodajemy 3 czubate łyżki skórki pomarańczowej. Daktyle i skórkę posypujemy 2 łyżeczkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy, aby wszystkie nasze "bakalie" były obtoczone w mące (nie mogą się sklejać).
Do miski wkładamy 100 g miękkiej margaryny / masła, dosypujemy cukier i 2 pełne łyżeczki cukru wanilinowego, zaczynamy ucierać składniki mikserem na małych obrotach. Kolejno dodajemy całe jajka i szczyptę soli, ciągle miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, miksując do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Do tak przygotowanej, gęstej masy dodajemy obtoczone w mące daktyle i skórkę pomarańczową. Miksujemy chwilę na małych obrotach.
Ciasto wykładamy łyżką stołową do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Ciasto należy wykładać łyżka po łyżce, tworząc swoiste kupki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dnia następnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 10.12.2016 12:12
smaczne i kuszące ciacho :)
Diana Rusiłowicz 10.12.2016 01:42
Pysznie wygląda!
Motorek 09.12.2016 08:53
smaczne ciasto
KuchniaMagdaLeny 08.12.2016 19:01
Pycha! Super ciasto :)
Krystyna32 07.12.2016 08:02
smaczne ciasto
MagdalenaIC 07.12.2016 00:49
Dziękuję :)
Renata9 06.12.2016 21:30
Bardzo dobre ciacho
Marta1986 06.12.2016 18:38
pysznosci mniam
Babeczka35 06.12.2016 18:03
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak