Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
olej 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka

FARSZ

grzyby suszone 120 g
cebula biała 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka (opcjonalnie)
masło 1 plaster
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
Kminek mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Jeżeli przygotowujemy uszka wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić na tacce lub przełożyć do pojemnika próżniowego i przechowywać w lodówce (max. 3 dni przed Wigilią).

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka

Uwielbiam jeść uszka, ale nie lubię ich lepić ;) Aby jednak posmakować domowych uszek, warto przygotować je z ciasta, które jest elastyczne, dobrze się klei i co najważniejsze ułatwi naszą pracę. Polecam przepis na proste ciasto, które idealnie sprawdzi się do świątecznych uszek oraz świetnie otuli smakowity i aromatyczny farsz grzybowy :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku.

* Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego

** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.

KROK 2. Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby "odpoczęło". Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy...

KROK 3. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia. Pierożki odcedzamy i podajemy z czerwonym barszczem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.12.2016 16:37
Ładne uszka
asiatok 23.12.2016 14:38
Świąteczna klasyka. Perfekcyjne są Twoje uszka!
Krystyna32 23.12.2016 09:21
bardzo smaczne
Iwusia 22.12.2016 23:40
pięknie wyglądają
Janina 22.12.2016 22:32
Fajne uszka;))
halina17 22.12.2016 22:00
Smaczne uszka.
ilka01 22.12.2016 21:53
piękne uszka
anka1988 22.12.2016 21:47
idealne do wigilijnego barszczu
Renataj 22.12.2016 21:13
Perfekcyjne:)
RenataZ-et 22.12.2016 19:34
wyglądają idealnie
cukiereczek 22.12.2016 19:16
takie to zawsze smakują
Ola1984 22.12.2016 19:13
Pyszne uszka :) Mniam!
Jadwiga/Jaga85 22.12.2016 18:38
piękne uszka
pestka 22.12.2016 16:50
bardzo apetyczne
olkaaa 22.12.2016 16:32
uwielbiam je
Wafelek2601 22.12.2016 16:21
Bardzo dobre
Wiktoria29 22.12.2016 16:10
robię podobnie
AZgotuj 22.12.2016 16:04
wyborne :)
jan_mag 22.12.2016 15:23
Świetnie się prezentują ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak