Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta makowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 300 gram
masło 200 gram
cukier puder 100 gram
żółtko jajek 2 duże

dodatkowo

masa makowa 1 puszka duża
białko 2 sztuki
jabłka prażone 1/3 słoiczka
kasza manna 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta makowa

Zagniatam, odstawiam do lodówki na godzinę albo i dobę,
Biorę ciasto miedzy 2 arkusze papieru do pieczenia i wałkuję (zaznaczam na zewnętrznym poglądowo wielkość blachy)
Odklejam górny arkusz, przykładam formę do tarty i odwracam. Później trzeba podziurkować widelcem, kładę z powrotem papier i wysypuje ryżem, grochem lub fasola. Zapiekam 15-20 min aż się zarumieni, w tym czasie ścieram 2 jabłka na tarce o małych oczkach. Białka ubijam na sztywno. Masę makową stosuję tą gotową, ze sklepu, Do masy makowej dodaje 2-3 łyżki kaszy manny,i starte jabłko i mieszam, potem dodaje białko i delikatnie mieszam, całość wylewam na kruche, ozdabiam pozostałością kruchego (surowego) i wstawiam aż się upiecze.
Temp ok. 200..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 21.12.2016 21:18
Fajne, lubię takie wypieki :)
jagoda5913 21.12.2016 15:17
pięknie wygląda
mirosława4 21.12.2016 11:53
smaczniutka
Renataj 20.12.2016 23:47
Piękna i apetyczna:)
Futka 20.12.2016 23:07
Przepyszna tarta :)
Renata9 20.12.2016 21:08
Smaczna tarta
IZABELA29 20.12.2016 20:26
Super wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak