Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
ser żółty 8 dag
śmietana 2 łyżki
młoda pokrzywa 2 litrowa miseczka
filet z kurczaka 1 pojedynczy
boczek 8 dag
pomidor 1 sztuka
oliwki czarne kilka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat ziołowa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
jajko do smarowania ciasta
szczypiorek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Fileta kroimy w kostkę i oprószamy ziołową przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso przysmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 1 - Tarta pokrzywowa na cieście francuskim foto
2
Oliwki przekrawamy na połowę. Pomidor kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 - Tarta pokrzywowa na cieście francuskim foto
3
Pokrzywę sparzamy, po czym hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy z płynu. Po odciśnięciu drobno kroimy. Tak przygotowaną łączymy z dwoma jajkami, żółtym serem i śmietaną. Masę doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Tarta pokrzywowa na cieście francuskim foto
4
Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
Krok 4 - Tarta pokrzywowa na cieście francuskim foto
5
Na środek ciasta równomiernie wykładamy pokrzywową masę. Ma pokrzywę wykładamy oliwki, filet, boczek i pomidory.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną i się delikatnie zarumienią dopiekamy tatrę na funkcji „dół”. Gotową tatrę wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.
Krok 5 - Tarta pokrzywowa na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:56
Dobra taka.
Motorek 25.12.2016 01:26
ciekawe jak smakuje
Ola1984 19.12.2016 17:15
Super propozycja :) Kuszące zdjęcia.
Agnieszka-87-25 19.12.2016 15:36
mniam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak