Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 0,5 kg
suszone pomidory 1 słoiczek w oleju
ser biały 200 gram
jajko 3 sztuki
olej do wysmarowania blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysypania blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki do pasztetu
cebula 1 sztuka
olej do zrumienienia cebuli
czosnek ząbki 4 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania
oliwa z suszonych pomidorów 3-4 łyżki
oliwa do skropienia pasztetu

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotową odsączamy z wody i studzimy.
Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Przestudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Miksujemy ją wstępnie z jajkami. Następnie dodajemy do niej cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami foto
3
Gdy dodane składniki połączą się z ciecierzycą, dodajemy do niej ser oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie miksujemy.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami foto
4
Zmiksowaną i doprawioną masę przekładamy do miski. Dodajmy do niej pokrojone w paseczki pomidory, oliwę spod pomidorów oraz bułkę tartą. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami foto
5
Blaszkę na pasztet smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Umieszczamy w niej przygotowaną masę. Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.
Pasztet pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Krok 5 - Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 23:04
Bardzo dobry pasztet.
Motorek 25.12.2016 01:28
fajny pasztecik
Grazyna0211 20.12.2016 16:04
smaczny pasztet
VioletoweKucharzenie 20.12.2016 13:55
z chęcią bym taki zjadła :-)
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:26
już nie pamiętam kiedy jadłam ostatni raz pasztet..wygląda smakowicie
Renataj 19.12.2016 20:56
Interesujący pomysł:)
benka 19.12.2016 19:01
Pyszny i zdrowy
Bernadeta1 19.12.2016 17:46
na pewno smaczny
Ola1984 19.12.2016 17:16
Uwielbiam pasztety warzywne :) Mniam!
pestka 19.12.2016 16:06
bardzo smacznie wygląda
Agnieszka-87-25 19.12.2016 15:36
super pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak