Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 1 szkl
mleko 200 ml
śmietana 50 ml
mąka pszenna 1 szkl
mąka kukurydziana 0,5 szkl
przyprawy 0,3 łyżeczki ( kurkuma)
jajko 2 szt
olej 2 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki

Nadzienie

jarmuż 30 dag
ser żółty 5 dag
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
pieczarki 25-30 dag
filet z kurczaka 25-30 dag (pieczony)
sól do smaku
pieprz do smaku

Panierka

jajko 2 szt
płatki kukurydziane 1,5 szkl
olej do smażenia

Porada

Naleśniki z jarmużem i pieczarkami, w panierce z płatków kukurydzianych są przepyszne i mają chrupiącą skórkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do miski wlać mleko, wodę, olej i śmietanę, dodać jajka, sól i kurkumę zmiksować. Następnie wsypać przesiane mąki i powtórnie zmiksować na gładkie ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
Krok 1 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto
2
Jarmuż bez grubych łodyg blanszować w osolonej wodzie, osączyć, posiekać. Na łyżce masła podsmażyć posiekany czosnek i jarmuż, doprawić do smaku pieprzem, ostudzić, wymieszać z tartym żółtym serem.
Krok 2 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto
3
Na pozostałym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć.
Krok 3 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto
4
Upieczone mięso pokroić w drobną kostkę, połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto
5
Z przygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki, włożyć porcję jarmużu. Następnie włożyć porcję pieczarek z mięsem, zawinąć boki i zwinąć w roladki.
Krok 5 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto
7
Panierować w roztrzepanych jajkach i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Krok 6 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto
8
Rumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 7 - Naleśniki z jarmużem, mięsem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 24.12.2016 01:33
Świetny pomysł!
Marcepanowy kącik 20.12.2016 15:12
Bardzo smacznie wyglądają :)
tomek18 19.12.2016 09:21
rewelacyjne naleśniczki
sezamek 19.12.2016 08:55
Pysznie i pięknie :)
Renata9 18.12.2016 22:18
Bardzo dobry obiadek
Jadwiga/Jaga85 18.12.2016 19:57
pyszne krokiety
olkaaa 18.12.2016 19:38
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak