Przepis i sposób przygotowania na: Torcik odwrócony Gosi
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo
cukier cały czas ubijając na sztywno.
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze
ubijamy,wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy
delikatnie ale już ręcznie .Masę wlewamy do formy 25/40 cm
wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st
i pieczemy 20-25 minut .
Biszkopt od razu po upieczeniu razem z papierem przekładamy do formy keksowej i tak studzimy .
Ja muszę zawsze odkroić trochę biszkoptu aby się zmieścił w keksówce
Odciętą część wkładam na boki
Tak zostawiamy biszkopt aż wystygnie.
Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę
Zostawiamy trochę śmietany do dekoracji.
Do ciasta wkładamy całe truskawki zalewamy tężejącą galaretką .
Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
POLECAM!!!!