Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niewielkie, kruche wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami wspaniale smakują podane z czerwonym barszczem. Warto zrobić ich duży zapas, bo zwykle błyskawicznie znikają z talerzy!

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 100 ml
cukier 1 szczypta
sól 1/3 łyżeczki
kefir 2 łyżki
olej 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt

farsz

kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone 1 szklanka
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól i pieprz

dodatkowo

jajko 1 szt
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Z tego przepisu dowiesz się jak krok po kroku zrobić pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, które zachwycą Twoich najbliższych podczas wigilijnej kolacji. 

Zobacz:

  • jak przygotować rozczyn i wyrobić ciasto? 
  • jak przygotować i doprawić farsz do pasztecików? 
  • jak powinno się zawijać paszteciki? 
  • ile piec wigilijne paszteciki i w jakiej temperaturze?

Kroki postępowania

1

Przygotowujemy rozczyn:

Do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia.

Krok 1 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
2
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir.
Krok 2 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
3
Dodajemy wyrośnięte drożdże.
Krok 3 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
4
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło.
Krok 4 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
5

Farsz:

W osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około 3-4 minuty mieszając.

Krok 5 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
6
Ciasto wałkujemy na podłużny placek, przekrawa na pół wzdłuż tworząc prostokątne paski ciasta. Na jednym brzegu z cm odstępem nakładamy farsz.
Krok 6 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
7
Zwijamy w rulon by wolny brzeg był pod spodem.
Kroimy około 5 cm paszteciki, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 7 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto
8

Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 - 35 minut do zarumienienia.

Krok 8 - Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami foto

Jeśli zamiast malutkich pasztecików na Wigilię wolisz podać coś większego sięgnij po przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 17.12.2016 23:07
Takie paszteciki to ja bym mogła jeść nie tylko na wigilię:)
Bernadeta1 17.12.2016 17:55
pyszności takie jedzonko
agnieszka214 17.12.2016 17:39
alez pyszne juz mogłabym je zjesc
Jadwiga/Jaga85 17.12.2016 17:33
pyszne paszteciki
Stenka 17.12.2016 16:49
warto zrobić
Janina 17.12.2016 16:33
Smaczne z barszczykiem;))
AZgotuj 17.12.2016 15:35
pyszna inspiracja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak