Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka chlebowa 40 dag
olej 3 łyżki
mleko 150 ml
puree z dyni 0,5 szklanki, gęstego
drożdże 40 dag
sól 1/4 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
cukier 0,5 łyżeczki
przyprawy 1 łyżeczka, do pizzy
jajko 1 sztuka

DODATKOWO

jajko do smarowania
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
mozarella 1 kulka
pieczarki 6 sztuk, dużych
cebula czerwona 1/4 sztuki
jarmuż 5 dorodnych łodyg
kukurydza w puszce 3 łyżki po odsączeniu
kiełbasa 1 pęto
sos pomidorowy 4 łyżki, domowy
olej
natka pietruszki do podania
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie

Kroki postępowania

1
CIASTO:CIASTO: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajko, dynię, sól, pieprz, przyprawę do pizzy do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dodanej dyni. Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut.
Krok 1 - Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie foto
2
Po tym czasie powinno fajnie odchodzić od ręki. Gotowe przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 60 minutach ciasto jest gotowe.
Krok 2 - Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie foto
3
W trakcie, gdy ciasto rośnie pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser oraz kiełbasę kroimy w plasterki. Miękkie części jarmużu oddzielamy od grubej łodygi. Tak przygotowany chwilkę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci on objętość. Dodatkowo doprawiamy go do smaku.
Krok 3 - Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę i cienko je rozciągamy, tak by powstała „zgrabna” pizza. Brzegi ciasta dodatkowo smarujemy jajkiem. Środek pizzy smarujemy pomidorowym sosem.
Krok 4 - Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie foto
5
Na sos wykładamy warstwę jarmużu. Na jarmuż wykładamy pozostałe składniki nadzienia. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie, pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Krok 5 - Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.12.2016 08:42
bardzo dobra
Ifa 18.12.2016 08:54
Ładny kolor spodu i ciekawa pizza :-)
halina17 17.12.2016 19:51
Ciekawy pomysł
Renataj 16.12.2016 22:26
Apetyczna, zdrowa i zaskakująca pizza:)
anka1988 16.12.2016 21:05
piękna, kolorowa, zachęca do jedzenia
halina17 16.12.2016 19:42
Dobry przepis.
ilka01 16.12.2016 19:05
super pomysł :)
gusia1000 16.12.2016 18:15
Na pewno jest dobra.
Aleksandra/Olcia 16.12.2016 18:04
ale kolorowa
RenataZ-et 16.12.2016 17:59
fajna propozycja
molanka 16.12.2016 17:18
smacznie i kolorowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak