Przepis i sposób przygotowania na: Wegański pasztet z zielonej soczewicy
Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Patelnię rozgrzej z 3 łyżkami oleju(można dać więcej), dodaj posiekaną cebulę, startą pietruszkę, starty seler, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu)
Smaż wszystko około 5 minut uważając aby nie przypalić przypraw.
W miedzy czasie zmiksuj ręcznym blenderem ugotowaną soczewicę.
Wyjmij z patelni ziarna pieprzu, jałowca i liście laurowe.
Przenieś wszystko z soczewicą do jednego naczynia i wymieszaj ze sobą. Dodaj sól i pieprz.
Wierch posmaruj warstwą chrzanu. Piecz 45 min.w 170-180%-jeśli foremka jest wyższa
Ja piekłam krócej. około 25 minut. ze względu na niższą formę
Smacznego :)