Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5-3 szkl
jajko 4 szt

Porada

Do prawdziwego makaronu nie dodajemy wody do mieszenia. Zrobiony,pokrojony makaron możemy wysuszyć i przechowywać w papierowej torbie.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy tęgie ciasto. Ugniatamy długo,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a w środku po przekrojeniu widać pęcherzyki . Ciasto przykrywamy folią na kwadrans,aby odpoczęło.
Krok 1 - Makaron domowy foto
2
Dzielimy ciasto na połowę i obie części wałkujemy bardzo cienko. Rozkładamy na ściereczkach. Zostawiamy,aby przeschło na ok, pół godziny (nie przykrywamy)
Krok 2 - Makaron domowy foto
3
Potem kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
Krok 3 - Makaron domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.12.2016 19:20
domowy najsmaczniejszy
Renataj 13.12.2016 20:43
Żaden kupny nie zastąpi domowego:)
adelajda 13.12.2016 18:00
Też taki robię
gosia56 13.12.2016 17:11
wiem ze domowy najlepszy ale dawno nie robiłam takiego super;)
Janina 13.12.2016 16:29
Również robię, najlepszy domowy;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak