Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane żeberka pieczone w kapuście

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Główne

żeberka wieprzowe 1 kg
kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 250 g
cebula 2 szt
olej do smażenia

Marynata

wino czerwone wytrawne 1 szkl
miód płynny 3 łyżki
olej 2 łyżki
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane żeberka pieczone w kapuście

Kroki postępowania

1
Do naczynia wlewamy wino i olej, dodajemy miód, rozdrobniony czosnek, przyprawę do żeberek i ok 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Marynowane żeberka pieczone w kapuście  foto
2
Żeberka myjemy i osuszamy, dzielimy na porcje i umieszczamy w naczyniu z marynatą, by dość dokładnie je otaczała. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Można je przekręcić, by równomiernie się zamarynowały.
Krok 2 - Marynowane żeberka pieczone w kapuście  foto
3
Żeberka odsączamy z marynaty i wrzucamy na rozgrzany olej. Dość mocno obsmażamy z każdej strony. Po zdjęciu żeberek, wlewamy na patelnię marynatę i zagotowujemy.
Krok 3 - Marynowane żeberka pieczone w kapuście  foto
4
Kapustę siekamy, pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w drobną kostkę. W naczyniu układamy żeberka, na nich pieczarki i część cebuli. Na to kapustę i resztę cebuli. Jeśli kapusta jest mało słona, można ją lekko posolić.

Całość zalewamy marynatą z patelni i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1-1,5 godziny w 160 stopniach. W połowie pieczenia możemy lekko przemieszać.
Krok 4 - Marynowane żeberka pieczone w kapuście  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 13.12.2016 12:38
pyszne żebereczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak