Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w marynacie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

główne

szynka wieprzowa 1,5 kg
cebula 2-3 szt

marynata

ketchup pikantny 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
olej 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
chili Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w marynacie

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę i ketchup. Dosypujemy sól, pieprz oraz słodką paprykę i chili. Dokładnie mieszamy. Szynkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przekładamy do marynaty i obtaczamy ją w niej dokładnie. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin, kilka razy przekręcając.
Krok 1 - Szynka pieczona w marynacie  foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w dość spore plastry. Szynkę wraz z marynatą przekładamy do naczynia do pieczenia i obkładamy cebulą. Dolewamy też odrobinę wody.
Krok 2 - Szynka pieczona w marynacie  foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy szynkę. Pieczemy przez ok 1,5 godziny pod przykryciem. Na koniec można przyrumienić, bez przykrycia.
Krok 3 - Szynka pieczona w marynacie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 13.12.2016 18:07
Pyszne mięsko!
adelajda 13.12.2016 18:02
pyszne mięsko
MonikaW 13.12.2016 13:03
wspaniała :)
dodi 13.12.2016 12:39
musi być pyszna
Franciszek 13.12.2016 11:40
dobra szynka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak