Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym to moja propozycja na deser dla wszystkich łasuchów. Ciasto jest wymagające, ale jego smak w zupełności to rekompensuje. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
miód płynny 2 łyżki
masło 15 gramów
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Warstwa orzechowa:

orzechy laskowe 150 gramów
margaryna 1/4 kostki
miód płynny 1 łyżka
cukier 1/4 szklanki

Krem:

mleko 330 mililitrów
budyń waniliowy 1 opakowanie na 1/2 litra mleka
masło 1/2 kostki
orzechy laskowe mielone 30 g
cukier puder do smaku

Porada

Aby przygotować ciasto w dużej prostokątnej formie wystarczy podwoić składniki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Ciasto miodowe przełożone domowym kremem budyniowym i warstwą orzechową to propozycja dla tych, którzy lubią słodkie wypieki i chętnie sięgają po orzechy. 

- przepis na domowy krem budyniowy,

- wyczuwalna nuta orzechowa, 

- dokładny opis przygotowania. 

Kroki postępowania

1
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części.
Krok 1 - Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym foto
2
Cukier, margarynę i miód umieszczamy w rondlu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty.
Krok 2 - Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym foto
3
Następnie dodajemy pokrojone na 4 części orzechy i ponownie przez chwilę podgrzewamy.
Krok 3 - Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym foto
4
Ciasto wykładamy do dwóch form o wymiarach 12x25 cm, na jedno z nich wykładamy przygotowane wcześniej orzechy.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Studzimy w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Słodzimy do smaku cukrem pudrem i mieszamy z orzechami.

Krem wykładamy na ciasto bez orzechów i przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy w lodówce.
Krok 4 - Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym foto

Przepis na to ciasto warto zapisać i sięgnąć po niego, gdy przygotowujecie menu na święta lub przyjęcie. Od razu przygotujcie z podwójnej ilości składników, bo ciacho znika w szybkim tempie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.11.2016 15:02
znakomite ciasto
Wiktoria29 27.11.2016 19:48
bardzo lubię
cukiereczek 27.11.2016 12:11
kusząca propozycja
Janina 27.11.2016 10:58
Super smaki;))
Wiesława1 27.11.2016 09:07
pyszne ciasto
Stenka 27.11.2016 08:59
smaczne ciasto
Agnieszka-87-25 27.11.2016 08:56
na pewno pyszne
pestka 27.11.2016 07:16
pyszny deser
Patrycja33 27.11.2016 01:47
pycha!!! super ciacho
Renataj 26.11.2016 23:13
Apetyczne ciasto:)
Babeczka35 26.11.2016 22:24
Pyszne jest to ciasto.
agnieszka214 26.11.2016 22:07
Muszę wypróbować super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak