Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cappuccino z gruszką
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem, dodać gruszki i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do schłodzenia.
Składniki ponczu wymieszać i nasączyć obydwa placki. Galaretkę malinową i żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Pierwszy placek włożyć do formy w której piekło się ciasto i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z gruszkami. Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną, ale płynną galaretkę malinową. Zmiksować i wylać na galaretkę gruszkową. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Margarynę roztopić, wymieszać z cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do połączenia. Po lekkim przestygnięciu dodać śmietanę, wymieszać i wylać na ciasto. Można posypać wiórkami.