Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane z kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na bułeczki

mleko 1 szklanka
cukier 50 g
drożdże świeże 50 g
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 500 g
masło 70 g

Kruszonka

mąka 40 g
masło 25 g
cukier 25 g

Dodatkowo

jajko do posmarowania bułeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane z kruszonką

Mleko podgrzać do temperatury 50 C. Następnie przelać do naczynia (lub robota kuchennego) dodać pokruszone drożdże i cukier. Całość wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2 cm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy ok 10 cm, uformować bułeczki i ułożyć na blaszce.
Zrobić kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę posiekać nożem na stolnicy (lub można sobie ułatwić sprawę i zrobić ją również w robocie)
Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 C) około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 25.11.2016 08:20
pysznie wyglądają
IKrakowianka 24.11.2016 22:01
super bułeczki
Barbara13 24.11.2016 19:33
pyszności!!
Motorek 24.11.2016 19:17
smaczne bułeczki
bietka 24.11.2016 19:14
smaczne bułeczki :)
Marta1986 24.11.2016 19:10
pysznosci mniam
dodi 24.11.2016 18:25
zjadłabym z chęcia
benka 24.11.2016 18:18
Lubię takie domowe bułeczki.
agnieszka214 24.11.2016 17:47
Pycha aż slinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak