Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 60 dag
jajko 2 sztuki
włoszczyzna 6 łyżek/starta
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
woda gazowana 3/4 szklanki
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
mąka pszenna - ile potrzeba
woda 4 litry
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
kostka rosołowa 2 sztuki
pieczarki 1/2 kg
śmietana gęsta 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
woda 1 szklanka
natka pietruszki 2 łyżki
makaron muszelki - ile potrzeba

Porada

robot kuchenny ułatwi i przyspieszy wykonanie tej zupy, nie potrzeba mieć osobnych urządzeń, wystarczy jeden robot z dodatkami, tutaj użyłam maszynki do mięsa z drobnym sitkiem i do mięsa i do pieczarek, dzbanek-blender dokładnie pomidory zmiksował

Przepis i sposób przygotowania na: zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem...

Kroki postępowania

1
na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki
Krok 1 - zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... foto
2
mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą
Krok 2 - zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... foto
3
formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej
Krok 3 - zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... foto
4
wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną na wierzch wsypać zmielone pieczarki, kostki rosołowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu
Krok 4 - zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... foto
5
do miski dać śmietanę 18%, mąkę, wodę, natkę pietruszki posiekaną, zmielony pieprz, rózgą dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się zupy, mieszać do zagęstnienia i zagotowania ponownego zupy, podawać z osobno ugotowanym makaronem muszelki wg przepisu na opakowaniu - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna, idealna na jesienne chłody..........SMACZNEGO!!!
Krok 5 - zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 24.11.2016 17:01
Pyszności
Renataj 24.11.2016 12:36
Bardzo lubię takie sycące zupy:)
agaK. 24.11.2016 10:33
Najlepszą jadłam kiedyś, jeszcze w szkole i teraz bym zjadła...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak