Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babciny ciemny placek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1/2 kg
miód sztuczny 1 słoik
margaryna 1
cukier 1 szkl
jajko 5
kakao 1/3 opakowania
cynamon 1 opakowanie
amoniak 1 łyżeczka
bakalie orzechy, rodzynki

Polewa

masło 1/3 kostki
kakao
cukier
woda ciepła 2-3 łyżki
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Babciny ciemny placek

Ciasto:
Miód, cukier, margarynę, cynamon rozpuścić w garnku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać mąkę i jajka, wymieszać. Dodać kakao aby ciasto nabrało ciemnego koloru. Dodać bakalie i wymieszać. Pod koniec w mleku zaparzyć amoniak i dodać do ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka.

Polewa:
Wszystkie składniki(oprócz orzechów) włożyć do garnka i zagotować. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyłączyć. Gotową polewą polać ciasto i posypać posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.01.2017 16:29
super ciacho
Franciszek 24.11.2016 00:27
dobry do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak