Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-pomarańczowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 1 kg
woda 1/2 szkl
pomarańcze 3 szt
cukier 1/2 kg
cytryna 1 szt
imbir starty 1 łyżka

Porada

Dżem z dyni i pomarańczy z nutką imbiru to wspaniały dodatek do ciast, ciasteczek, deserów i naleśników.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, rozgotować.
Krok 1 - Dżem dyniowo-pomarańczowy  foto
2
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, oczyścić z błonki.
Krok 2 - Dżem dyniowo-pomarańczowy  foto
3
Pomarańcze połączyć z dynią, dodać starty imbir, sok z cytryny i gotować około 20 minut.
Krok 3 - Dżem dyniowo-pomarańczowy  foto
4
Następnie wsypać cukier i mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem na 10-15 minut.
Krok 4 - Dżem dyniowo-pomarańczowy  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.12.2016 15:44
pyszny dżem
paniusiaewa 01.12.2016 23:56
Mniamuśne musi byc
ben-ka 20.11.2016 12:06
Takiego jeszcze nie jadłam.
MAR3STA 19.11.2016 22:00
na pewno jest pyszny
Renataj 19.11.2016 21:27
Ciekawe połączenie - z pewnością smaczne:)
bertpvd 19.11.2016 19:04
piękny, pyszny dżem
tobi1989 19.11.2016 18:24
Pyszny na zimę :)
Małgorzata92 19.11.2016 17:56
Musi być wspaniały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak