Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
jajko 2 szt
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 2 kostki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
truskawki 300 gram
śmietana 30% 1 szklanka
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka

Porada

Dla dekoracji zetrzeć na całość czekoladę i pokroić kawałeczki truskawek.PYCHOTKA

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Truskawki wyczyścić i zmiksować z 2 łyżkami cukru tworząc mus.
Krok 1 - Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym foto
2
Mąkę, kakao, cukier dodać do miseczki i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Powoli dodawać rozmieszane żółtka miksując. Następnie wsypywać mąkę z pozostałymi składnikami, ciągle miksując
Krok 2 - Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym foto
3
Czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do pozostałych składników. Do śmietany dodać łyżeczkę cukru pudru i razem utrzeć.
Krok 3 - Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym foto
4
Patelnię wysmarować kawałkiem masła, tylko żeby ją natłuścić.Masę wylać na patelnię. Biszkopt smażyć ok. 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym przerzucić na drugą stronę. Wyjąć na talerz. Polać musem, ułożyć bitą śmietanę, znowu polać musem.
Krok 4 - Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak