Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami, kurczakiem, kukurydza i czerwoną papryką
Do maki dodajemy sol, olej, jajko i wodę. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto schładzamy w lodowce przez ok 30 min. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Za pomocą walka przenosimy ciasto do wysmarowanej olejem blaszki. Ugniatamy. Spod tarty dziurawimy widelcem. Następnie nakładamy folie aluminiowa i wsypujemy groch albo fasole, aby podczas pieczenia ciasto nam nie urosło. Piekarnik rozgrzewamy. Pieczemy w temperaturze 170- 180 stopni przez 15 min.
Farsz:
Pora myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, siekamy i. podsmażamy na rozgrzany oleju. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem słodkiej papryki, kurkumy, soli i pieprzu.
Z upieczonego ciasta usuwamy folie i fasole. Wykładamy usmażone pory, kurczaka i posypujemy kukurydza i ziołami prowansalskimi. Śmietanę mieszamy z jajkami, gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Wylewamy gotowy sos na tarte. Paprykę kroimy w paseczki i posypujemy nią tarte. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty. Pieczemy w 170 stopniach a wierzch tarty będzie rumiany ok 30 min. Podajemy ze Świerzymi pomidorami.