Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałatka

buraki 2 szt
jabłko 1 szt
filety śledziowe 4 szt
ser feta 120 g
pestki słonecznika garść
natka pietruszki

Sos

oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
musztarda 1 łyżeczka
sól i pieprz

Marynata

woda 2 szklanki
ocet 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI I FETĄ

o garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i studzimy. Śledzie myjemy, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na min. 24 godz.
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy do miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w grubą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą starte buraki ze startym jabłkiem oraz kawałkami śledzia, ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Ser feta kroimy w kostkę.
W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym serem feta i polewamy gotowym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 06.12.2016 22:10
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak