Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 mały
cukinia 1 mała
papryka żółta 1 szt
papryka pomarańczowa 1 szt
pomidory 2 szt
cebula czerwona 1 mała
oliwa
ząbki czosnku 2 szt
rozmaryn świeży 2 gałązki
oregano 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
wołowina 50 g (carpaccio)
śmietana słodka 2 łyżki
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi

Warzywa myjemy. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.

Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy.

Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min.

Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni.

Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.12.2016 12:55
ciekawy pomysł na zupę ;-)
SzczyptaChili 06.12.2016 16:57
Świetny pomysł na rozgrzewającą zupę :)
RenataZ-et 06.12.2016 15:22
świetna zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak