Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
chili Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
mielona wołowina 500 gram
pomidory krojone z puszki 2/3 puszki
cukier 1 łyżeczka
papryka czerwona 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 200 gram
kukurydza w puszce 200 gram
bulion wołowy 150 ml
suszone pomidory 5 kawałków

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne

Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Dodać pomidory (rozdrobnione blenderem). Wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane suszone pomidory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę, kukurydzę (odsączona z puszki) i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak