Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z domowym karmelem
Wodę i cukier dajemy do garnka. Palnik kuchenki ustawiamy na największą moc. Stawiamy na palniku wodę z cukrem. Nie wolno tego mieszać , ani dotykać. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy. Karmel gotujemy do momentu uzyskania temperatury 170 stopni, zajmuje to od 12-15 min. Kolor karmelu powinien być bursztynowy. Następnie garnek szybko ściągamy z palnika, dodajemy masło i śmietankę, mieszamy i ponownie stawiamy na palnik, ale tym razem na małą moc. Gotujemy karmel przez 1-2 min cały czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Gdy nasze bułeczki są już wyrośnięte to w każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki.
Do każdego wgłębienia wlewamy karmel. Białko jaja należy roztrzepać widelcem i następnie smarujemy boki drożdżówek. Pieczemy 20-30 min w temperaturze 170 stopni, do momentu aż nasze drożdżówki będą rumiane. Upieczone bułki polewamy karmelem.