Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką i serem lazur

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 kg
marchewka 3 sztuki
kukurydza 1 puszka
cebula szalotka 2 sztuki
mleko kokosowe 100 ml
czosnek 1 ząbek
masło klarowane 2 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól do smaku
ser pleśniowy niebieski 100 g

Porada

Pyszna i pikantna zupa krem z pomarańczowych warzyw , smaku dodaje jej ser lazur. W sam raz na obiad jesienną porą.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką i serem lazur

Kroki postępowania

1
Obraną ze skóry dynię kroję w kostkę, umytą marchewkę w talarki a kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości
Krok 1 - Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką  i serem lazur foto
2
W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję warzywa, starty świeży imbir, przesmażam chwilę , zalewam wodą, solę do smaku gotuję,
Krok 2 - Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką  i serem lazur foto
3
W trakcie gotowania dodaję osączoną z zalewy kukurydzę , gotuję aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką  i serem lazur foto
4
Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, miksuję zupę blenderem na krem. Rozlewam na talerze, posypuję pokruszonym serem pleśniowym. Podaję. Smacznego!
Krok 4 - Zupa dyniowo-kukurydziana z karotką  i serem lazur foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.01.2017 21:23
Ciekawa zupa
Iwusia 04.12.2016 19:34
ma wspaniały kolorek
Madzai 04.12.2016 18:19
Apetycznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak