Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

makaron świderki 30 dag
por 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka żółta 1/2 sztuki
dynia 20 dag
szpinak świeży 35 dag
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 2% 600 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 1 łodyżka
sól i pieprz do smaku

Kruszonka tostowa

chleb tostowy 2 kromki
ser żółty 10 dag
orzechy włoskie siekane 2 łyżki

Porada

Gdy papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad.Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami w sosie beszamelowym :)

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem
Krok 1 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
2
Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
3
Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
4
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.
Krok 4 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
5
Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Smacznego!
Krok 5 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.12.2016 11:54
świetna potrawa
KORAL 04.12.2016 17:19
Bardzo pysznie :)
Urszula Świeca 04.12.2016 16:09
Pyszne danie.))
halina17 04.12.2016 15:40
Smaczne danie
RenataZ-et 04.12.2016 15:06
rewelacyjne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak