Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta pekińska kiszona

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na domowe przetwory. Kiszona kapusta pekińska jest bardzo prosta do przygotowania. Będzie spokojnie czekać w słoiczkach, w Twojej spiżarce do czasu gdy postanowisz użyć jej do obiadu.

Składniki:

kapusta pekińska 1 duża główka
koper świeży 1 średni pęczek
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Kminek cały Prymat do smaku
sól 1 płaska łyżka
woda gorąca do wypełnienia słoika
kwas z kapusty 1 łyżka

Porada

Do kapusty można również dodać pokrojone ząbki czosnku oraz nasiona kopru.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pekińska kiszona

Kiszona kapusta pekińska to pyszny, bardzo zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu, a także znakomita baza do bigosu, surówek, czy kapuśniaka. Możesz użyć jej także na kanapce, w sandwichu czy w burgerze. 

Z tym przepisem na kiszoną kapustę pekińską  łatwo i szybko wypełnisz nią duży słoik lub parę mniejszych. 

Jak zrobić kiszoną kapustę pekińską?

1
Kapustę pekińską pokroić w niezbyt cienkie paski.
Krok 1 - Kapusta pekińska kiszona foto
2
Włożyć do miski i posolić - wygnieść ręką i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.
Krok 2 - Kapusta pekińska kiszona foto
3
Dodać posiekany koperek, dolać zakwas z kapusty i wymieszać.
Krok 3 - Kapusta pekińska kiszona foto
4

Warstwami ubijać w dużym słoiku przesypując kminkiem tak, aby kapusta puściła sok.

Krok 4 - Kapusta pekińska kiszona foto
5
Kiedy słoik jest wypełniony ułożyć na wierzchu dodać ziele angielskie, resztę ziarenek kminku i listki laurowe.
Krok 5 - Kapusta pekińska kiszona foto
6
Uzupełnić gorącą wodą. Słoik zakręcić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Dwa razy dziennie trzeba kapustę odgazować np. długim wąskim nożem.
Krok 6 - Kapusta pekińska kiszona foto

Pekińska kapusta kiszona to idealny dodatek do obiadu. Doskonale pasuje zwłaszcza do ciężkostrawnych potraw i tłustych mięs. Ze względu na dużą ilość witamin i niską kaloryczność, chętnie sięgają po nią osoby dbające o zdrowe odżywianie, bądź będące na diecie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karmelek 04.12.2016 17:25
Zapisuję do wypróbowania.
kierowca bombowca 04.12.2016 11:43
Ciekawy pomysł z kiszeniem pekińskiej, nie przyszło mi to do głowy.
Ewelina1991 03.12.2016 11:55
ciekawy przepis!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak