Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-jabłkowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
jabłka 1 kg
cukier 1/2 kg
sok z cytryny 5-6 łyżek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
imbir starty 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka

Porada

Dżem z dyni i jabłek jest rewelacyjnym dodatkiem do ciasta, makaronu lub pieczywa. Goździki, cynamon i imbir dodają niepowtarzanego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-jabłkowy

Kroki postępowania

1
Dynię obrać, usunąć miąższ z nasionami, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować.
Krok 1 - Dżem dyniowo-jabłkowy foto
4
Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać obrane i pokrojone jabłka, goździki, imbir, wymieszać i gotować do miękkości jabłek.
Krok 2 - Dżem dyniowo-jabłkowy foto
5
Następnie wyjąć goździki, wsypać cukier, wlać sok z cytryny i mieszając co kilka minut, gotować bez przykrycia do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Krok 3 - Dżem dyniowo-jabłkowy foto
6
Pod koniec gotowania do dżemu dodać cynamon.
Krok 4 - Dżem dyniowo-jabłkowy foto
7
Gotować przez kilka minut. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
Krok 5 - Dżem dyniowo-jabłkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.12.2016 16:09
pyszna propozycja
Megg 03.12.2016 22:02
swietny dzemik :-)
cukiereczek 03.12.2016 17:47
domowy dżem Palce LIZAĆ
KORAL 03.12.2016 11:00
Bardzo pyszny :)
Wiesława1 03.12.2016 09:07
Super propozycja
pestka 03.12.2016 08:30
smaczny zapasik!
Krzysztof15 02.12.2016 21:43
bardzo smaczny
Renata9 02.12.2016 21:41
Fajny dżemik
IKrakowianka 02.12.2016 20:30
świetny pomysł na pyszny dżem
kd045 02.12.2016 20:14
smakowity przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak