Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 2 sztuki
grzyby suszone 2 łyżki
kapusta kiszona 40 dag
jajko 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
kminek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
natka pietruszki do podania
olej rzepakowy

Porada

To pyszna propozycja na wigilijne danie lub świąteczny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę dokładnie odciskamy z soku i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowaną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Całość podlewamy szklanką wody i dusimy około 1- 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy stan wody.
Krok 1 - Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami foto
2
Namoczone dzień wcześniej grzyby także stawiamy na ogniu i gotujemy około 30 minut. Gotowe dodajemy do kapusty.
Krok 2 - Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami foto
3
Kapustę wraz z grzybami doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i strudzimy delikatnie. Do przestudzonej dodajemy jajko.
Ryby przepłukujemy i osuszamy. Gotowe pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami foto
4
Tak przygotowane nadziewamy kapustą z grzybami.
Krok 4 - Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami foto
5
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim ryby, które także skrapiamy olejem. Na ich wierzchu układamy plasterki cytryny, a całość posypujemy natką pietruszki.
Ryby wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 35-40 minut w 200°C.
Krok 5 - Pstrąg z kapustą kiszoną i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.12.2016 17:27
Lubię pstrąga.
gusia1000 01.12.2016 14:44
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak