Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso 1,5 kg (drobiowe z rosołu)
wątróbka drobiowa 500 g
pieczarki 500 g
bulion drobiowy 500 ml
masło 120 g
marchew 1
seler 1/2
pietruszka 1
cebula 1
czosnek 3 ząbki
jajko 3
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól 1-2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

oliwa
masło 1 łyżka

Porada

Pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy

Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie.

Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.
Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.12.2016 06:30
uwielbiam swojskie pasztety
MałaMi89 30.11.2016 22:54
Domowy pasztet - uwielbiam! :)
MAR3STA 30.11.2016 22:12
znakomity do kanapek
Wiktoria29 30.11.2016 21:20
musiał być pyszny
Iwusia 30.11.2016 20:54
bardzo smaczny musi być ten pasztet
Malinka 30.11.2016 20:52
Ślinka cieknie na sam widok :)
Marta1986 30.11.2016 20:08
pysznosci mniam
bertpvd 30.11.2016 19:30
świetny przepis
ania2610 30.11.2016 19:28
bardzo lubię, wyszedł idealnie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 30.11.2016 19:01
PYSZNIE TUTAJ :)
MagdalenaIC 30.11.2016 18:49
Pyszny pasztet
Konczi 30.11.2016 18:40
pysznie wygląda!
norweska20 30.11.2016 18:10
smakowicie się prezentuje :)
Stenka 30.11.2016 17:38
najlepszy zrobiony w domu
Barbara13 30.11.2016 17:02
pyszny taki domowy pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak