Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

margaryna 25 dkg
cukier 1 szklanak
mleko 4 łyżki
kakao 3 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka pszenna 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto kokosowe

białko 4 sztuki
cukier 15 dkg
wiórki kokosowe 15 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt

jajko 3 sztuki
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 1 szklanka
woda 2 łyżki
olej 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczak

Masa

mleko 2 szklanki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 25 dkg
baton 3 sztuki Ikar
mleko 3 łyżki
spirytus 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

Kroki postępowania

1
Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.
Krok 1 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto
2

Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.

Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).


Krok 2 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto
3
Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Krok 3 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto
4

Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus.

Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami i rozsmarowujemy.



Krok 4 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto
5
Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.
Krok 5 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto
6
Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.
Krok 6 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto
7
Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.
Krok 7 - Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.12.2016 19:12
lubie takie ciasta ,mniam :-)
IKrakowianka 29.11.2016 21:02
super pomysłowe
Konczi 29.11.2016 19:03
pysznie wygląda
Marta1986 29.11.2016 19:00
pysznosci mniam
dodi 29.11.2016 18:07
pysznie wyglądajace ciacho
w mojej kuchni 29.11.2016 17:08
smakowite ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak