Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik łaciaty puszysty

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser na sernik (z wiaderka) 1 kg
jajko 5 szt.
cukier kryształ 250 g
budyń waniliowy 80-90 g
olej z pestek winogron 5 łyżek
mleko 500-600 ml
kakao 2 łyżki
biszkopty okrągłe

Porada

Jeśli ser z wiaderka jest zwarty i bardzo gęsty, należy dolać 600 ml mleka, aby sernik miał lżejszą konsystencję. Przy delikatniejszym i rzadszym twarogu wystarczy 500 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik łaciaty puszysty

Kroki postępowania

1
Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a na dnie ułożyć biszkopty.
Krok 1 - Sernik łaciaty puszysty foto
2
Białka oddzielić od żółtek i połączyć z cukrem. Ubić na gęstą pianę, ale nie na sztywno.
Krok 2 - Sernik łaciaty puszysty foto
3
W dużej misce połączyć miałki twaróg z wiaderka, żółtka, olej i proszek budyniowy.
Krok 3 - Sernik łaciaty puszysty foto
5
Zmiksować na gęstą masę. Dodać ubitą pianę. Wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Krok 4 - Sernik łaciaty puszysty foto
6
Uzyskaną płynną masę serową podzielić na połowę i jedną część zmiksować z 2 łyżkami kakao.
Krok 5 - Sernik łaciaty puszysty foto
7
Wylewać oba ciasta na przemian tworząc esy-floresy.
Blaszkę umieścić w nieco większej formie i dolać wrzącej wody przynajmniej do połowy wysokości.
Piec 45 minut w temp. 165-170*C.

Kroić po zupełnym ostygnięciu i schłodzeniu.
Krok 6 - Sernik łaciaty puszysty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kierowca bombowca 04.12.2016 11:45
Smaczny serniczek.
Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:27
serniczki to ja uwielbiam
hostessa neta 03.12.2016 08:57
Dzisiaj robie.
Margo1 02.12.2016 18:30
Wygląda uroczo :)
KORAL 02.12.2016 12:37
Lubię takie marmurkowe wypieki, mogłabyś poczęstować :))
Upieczony i ulubiony od teraz :-}
Jak puszysty to jestem happy :-}
ania2610 28.11.2016 13:55
bardzo efektownie wygląda :)
Patrycja33 28.11.2016 10:29
prezentuje się bardzo ładnie :)
gusia1000 28.11.2016 00:32
Bardzo dobry.
Franciszek 27.11.2016 21:22
dobry do kawy
Skotka 27.11.2016 20:44
Pyszny i ładny:)
Krystyna32 27.11.2016 18:31
bardzo apetyczny
dodi 27.11.2016 18:22
pysznie wygląda
Habibi 27.11.2016 17:33
Aby sernik był lekki i puszysty, konieczny jest twaróg z wiaderka. Zwykły zmielony albo zmiksowany nie uzyska takiej mialkiej struktury. Ja używam twarogu sernikowego President.
Bernadeta1 27.11.2016 17:32
bardzo lubię taki sernik, pyszny
halina17 27.11.2016 17:06
Dobry przepis.
ilka01 27.11.2016 17:05
Ładnie wygląda
olkaaa 27.11.2016 16:53
fajny pomysł
RenataZ-et 27.11.2016 15:49
bardzo apetyczny :)
bietka 27.11.2016 14:23
smaczne ciacho : )
Łukasz15 27.11.2016 13:58
Fajnie wygląda
Magda O..ch 27.11.2016 11:56
Z normalnego białego sera też wyjdzie czy musi być z wiaderka ? A jaki wiaderkowy używasz?
Motorek 27.11.2016 11:24
smaczne ciasto
Janina 27.11.2016 10:55
Super ciasto;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak