Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pigwy z cukrem demerara
Usunąć ogonki, szypułki i ew.pestki. Pigwę przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dosypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki.
Wytłoki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem nieco ponad powierznię owoców.
Nakryć, zagotować, ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut, odstawić do ostygnięcia i odcedzić wywar wyciskając też wytłoki.
Cytryny wyszorować, ostrym nożem cienko okroić skórkę bez białego albedo i dodać do soku z pigwy, dolać wywar z wytłoków i na koniec wcisnąć sok ze wszystkich cytryn.
Płyn doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym płomieniu przez 30 minut. Odcedzić skórki.
Gotowym syropem napełnić niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić i od razu odwrócić dnem do góry. Nakryć grubym ręcznikiem lub kocem i zostawić do ostygnięcia.