Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pigwy z cukrem demerara

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 3 kg
brązowy cukier Demerara 1 kg
cytryny 3 duże

Porada

Syrop świetnie zastępuje cytrynę w zimowych napojach.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pigwy z cukrem demerara

Owoce pigwy dokładnie umyć, osączyć i razem ze skórką pokroić w ćwiartki.
Usunąć ogonki, szypułki i ew.pestki. Pigwę przepuścić przez sokowirówkę.
Do soku dosypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki.

Wytłoki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem nieco ponad powierznię owoców.
Nakryć, zagotować, ogrzewać na małym ogniu przez 20 minut, odstawić do ostygnięcia i odcedzić wywar wyciskając też wytłoki.
Cytryny wyszorować, ostrym nożem cienko okroić skórkę bez białego albedo i dodać do soku z pigwy, dolać wywar z wytłoków i na koniec wcisnąć sok ze wszystkich cytryn.
Płyn doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym płomieniu przez 30 minut. Odcedzić skórki.

Gotowym syropem napełnić niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić i od razu odwrócić dnem do góry. Nakryć grubym ręcznikiem lub kocem i zostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak