Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z majonezem pszenno-żytni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka żytnia 150 g , chlebowa
drożdże suche 7 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
majonez 2 czubate łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
woda letnia 200-250 ml
woda
Czarnuszka nasiona Prymat
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Puszysty chleb pszenno-żytni z dodatkiem majonezu który w smaku nie jest wyczuwalny. Chleb trzeciego dnia chociaż zaczyna się lekko kruszyć zachowuje swą świeżość i smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z majonezem pszenno-żytni

Do miski wsypać suche składniki , dodać majonez , wodę oraz olej.
Zagnieść lekko mokre ciasto.
Odstawić na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Keksówkę wysmarować masłem , wysypać bułką tartą , przełożyć wyrośnięte ciasto .
Wierzch posmarować wodą oraz posypać obficie czarnuszką.
Pozostawić na kolejne 30 min.

Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Gorący chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 14.11.2016 16:43
Dziękuję , chlebek zachowuje długo świeżość :)
SzczyptaChili 14.11.2016 16:42
Ja także staram się piec często domowe pieczywo , na zakwasie dopiero przede mną :) Z czarnuszką mi smakuje najbardziej :)
iziona 09.11.2016 19:19
Majonezu do chleba nie dodawałam, ale wyglada cudnie
ania2610 09.11.2016 15:49
wyszedł pięknie, jaki równiutki :)
Iwusia 08.11.2016 22:18
Uwielbiam takie domowe chlebusie ... a takiego jeszcze nie piekłam :)
Renata9 08.11.2016 19:15
Fajny chlebuś, nigdy z dodatkiem majonezu nie piekłam.
Mniam 08.11.2016 18:39
Jeszcze takiego chlebka nie jadłam, ale na pewno bardzo smaczny.
endzi
endzi 08.11.2016 17:23
Babka majonezowa jest pyszna wiec i chlebek bedzie!
tobi1989 08.11.2016 17:19
Super pomysł :)
Habibi 08.11.2016 16:57
Zapomniałam napisać że uwielbiam czarnuszkę :)))
Habibi 08.11.2016 16:56
Ja ostatnio nawet co drugi dzień piekę domowy chlebek, ale głównie na zakwasie. Mam też przepis na chleb z dodatkiem majonezu, choć inny od tego.
norweska20 08.11.2016 16:50
Smakowicie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak