Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 200 gram
cukier 210 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 250 gram
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
skórka z cytryny 1 sztuka
dynia 125 gram dyniowego purée

polewa

biała czekolada 1 tabliczka
sok z cytryny 2 łyżki
dynia 1 łyżka purée dyniowego

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

dyniowego purée: Kawałek dyni włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 º C na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie puree .
Masło należy rozpuścić, dodać oba cukry oraz przyprawę. Wymieszać i zestawić z ognia.
Do tak powstałej masy dodać purée dyniowe, otartą skórkę z cytryny oraz żółtka i dokładnie wymieszać.
Dosypać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Białka należy ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C do momentu tzw. suchego patyczka (piekłam bez termoobiegu przez ponad godzinę).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 06.11.2016 19:07
wyszło jasne jak na ciasto dyniowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak