Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowo - dyniowy Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 350 g
dynia 250 g
cebula 1 szt
śmietana 30% 1 szk
woda 1 szk
koperek 1/2 pęczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czubrica czerwona do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowo - dyniowy Zewy


Pieczarki i dynię oraz cebulę oczyścić i pokroić : cebulę i dynię w kostkę a pieczarki na kawalki w zależności od wielkości.
W garnku podgrzać olej.
Wrzucić pokrojone składniki i podsmażyć.
Dodać przyprawy, podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić 20 minut.
Potem sos zabielić śmietaną, zagotować sos i dodać posiekany koperek, wymieszać.
Sos podać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z kluskami śląskimi ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 22.11.2016 11:12
na pewno pyszny sosik ;)
KORAL 06.11.2016 17:41
Fajny, tak jeszcze nie robiłam :)
wedith1 06.11.2016 13:17
fajny pomysł na sos:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak