Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka rybna w kruchym cieście

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
margaryna 70 g
śmietana 18 proc 100 g
jajko 1 śerdnie
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
Kurkuma mielona Prymat dodatek do smarowania
sezam czarny do posypania

nadzienie

makrela wędzona 270 g
jajko 2 sztuki
natka pietruszki 5-6 gałązek
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 płaska łyżeczka
pieprz
sól do smaku
kuskus 80 g
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka rybna w kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę siekamy z margaryną, gdy powstaną grudki dodajemy przyprawę , śmietanę i jajko. Około 1/3 białka odlewamy do kubeczka, będzie do smarowania. ciasta. Wszystko dokładnie zarabiamy i wstawiamy do lodówki na min. 1/2 godziny.
Jajka gotujemy na twardo i dość drobno siekamy.
Rybę oddzielamy od kości, mieszamy z jajkami i majonezem.
Na konie doprawiamy solą ,pieprzem, curry, przyprawą do ryb i posiekaną natki pietruszki, dokładnie mieszamy.
Kuskus zalewamy wrzącą wodą i po 5 minutach mamy gotową kaszę, którą dodajemy do pasty.
Krok 1 - Sałatka rybna w kruchym cieście foto
2
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok.1/2 cm, przykładamy foremkę, dociskamy ją i napełniamy farszem. Miejsce gdzie przykładamy foremkę dobrze jest podsypać mąką.
Krok 2 - Sałatka rybna w kruchym cieście foto
3
Nadzienie lekko dociskamy i delikatnie wyjmujemy foremkę. Odgarniamy resztę ciasta, lekko możemy jeszcze podwałkować i luźno nakładamy nie naciągając na farsz.
Krok 3 - Sałatka rybna w kruchym cieście foto
4
Ciasto dociskamy nadając kształt rybki i resztę obcinamy, zostawiając ok. 1 cm zapasu.
Krok 4 - Sałatka rybna w kruchym cieście foto
5
Rybkę delikatnie podnosimy, obracamy i przenosimy na blaszkę pokrytą papierem.
Pozostały centymetr ciasta zawijamy i znów obracamy rybę.
Ciasto nacinamy, smarujemy białkiem roztrzepanym z solą i kurkumą , oczko wypełniamy czarnym sezamem.
Pieczemy w 180 C ok. 50 minut.
Krok 5 - Sałatka rybna w kruchym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.11.2016 14:51
pysznie podane danie
berys18 06.11.2016 20:13
piękne rybki
Natalija 06.11.2016 17:14
świetny pomysł na podanie sałatki :)
Janina 06.11.2016 16:22
Super przepis;))
Beatris 06.11.2016 15:33
Niby zwykła sałatka, a jak pięknie podana :) Z chęcią bym ją zjadła :)
Grazyna0211 06.11.2016 13:46
świetny pomysł
wedith1 06.11.2016 13:20
rewelacyjny pomysł!
Barbara13 06.11.2016 13:18
bardzo ciekawa propozycja
ada.la 06.11.2016 12:35
bardzo mi się ten przepis podoba.
Wafelek2601 06.11.2016 12:24
Rewelacyjnie wygląda
Lis 06.11.2016 11:58
Wyglądają obłędnie:)
jan_mag 06.11.2016 11:41
pyszne danie
Ewelina1991 06.11.2016 11:36
fantastyczny przepis
Bernadeta1 06.11.2016 11:27
podoba mi się pomysł
Agnieszka-87-25 06.11.2016 11:02
mniam super pycha
Edith85 06.11.2016 09:36
Genialny pomysł
Wiesława1 06.11.2016 09:13
Świetna propozycja
Renata9 06.11.2016 08:14
Wspaniała sałatka :-)
w mojej kuchni 06.11.2016 00:24
Pomysłowo i smacznie
sezamek 06.11.2016 00:10
super rybki zabieram do siebie :)
Iwusia 05.11.2016 23:49
wspaniale sie prezentuje ta rybeczka
MałaMi89 05.11.2016 23:28
Urzekły mnie te rybcie ;D
bertpvd 05.11.2016 22:12
piękny wyrób
MonikaW 05.11.2016 22:03
ale śliczne
mirosława4 05.11.2016 22:00
apetyczne te rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak