Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

masło klarowane do smażenia
jajka do posmarowania ciasta 2 szt

ciasto

woda 300 ml
mleko 150 ml
mąka pszenna 1 kg
olej rzepakowy 200 ml
drożdże świeże 100 g
cukier drobny 3 łyżki

farsz

cebula 1 szt
pieczaki 300 g
twaróg mielony 200 g
ser parmezan, gran padao lub bszyn 200 g
ser mozarella 3 kulki

do smaku

Tymianek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Oregano suszone Prymat
masło klarowane do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37

Kroki postępowania

1
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski wlewamy wodę oraz mleko, dodajemy rozkruszone w dłoniach drożdże oraz cukier. Mieszamy i dodajemy olej. Mieszając ciasto ręką dodajemy partiami ½ mąki. Na koniec ciasto solimy i wsypujemy resztę mąki.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
2
Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy ręką w misce, a następnie przekładamy na deskę i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Gdy ciasto będzie sprężyste, przekładamy je z powrotem do miski, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na min. 20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
3
Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość chwilę smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
4
W misce łączmy twaróg, ¾ startego sera dojrzewającego oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyprawiamy do smaku oregano i czarnym pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy małe, okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach w okręgu na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
6
Do środka wykładamy farsz serowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na ser wykładamy pieczarki. Wierzch posypujemy resztą sera dojrzewającego. Bułeczki smarujemy z wierzchu rozkłóconymi jajkami.
Krok 6 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto
7
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 ̊C na ok. 12-15 minut.
Krok 7 - Doradca Smaku V: Drożdżowe na okrągło z serem i pieczarkami, odc. 37 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchcik gotuje 04.11.2016 07:38
Ciekawa propozycja na wytrawne danie z ciasta drożdżowego :)
wedith1 03.11.2016 21:21
pysznie i apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak