Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna dyniowo - gruszkowa kostka Zewy
Dodawać porcjami maki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
2/3 mleka zagotować z cukrem a w pozostałym rozmieszać budyń.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać a potem chwilę gotować.
Budyń wystudzić.
Gdy wystygnie utrzeć masło i porcjami dawać budyń, mieszać na gładki krem.
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło i dusić do miękkości a potem dodać pokrojone gruszki i dusić nadal.
Gdy będą miękkie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.
Składniki polewy podgrzać na ogniu ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć i dodać ją do polewy, wymieszać.
Pierwszy biszkopt włożyć do blaszki ( najlepiej dać też większy papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie ciasta do krojenia ), nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć tężejącą galaretkę, potem wyłożyć masę budyniową i zakryć drugim plackiem.
Nasączyć i po kilkunastu minutach polać polewą i posypać wiórkami czekolady.
Ciasto schłodzić i przed podanie pokroić w kostkę.