Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki leniwe w sosie paprykowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ KOTLECIKI

kapusta włoska lub biała 600g
mielona wieprzowina 500 g
marchewka średnia
ryż 200 g
kasza manna ile potrzeba
cebula biała duża
sól i pieprz do smaku
koper świeży do smaku
mąka pszenna
olej do smażenia

~ SOS paprykowy

papryka czerwona 1/2 kg
cebula biała średnia
masło 50 g
olej 2 łyżki
śmietana 30% do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
pasta paprykowa ostra do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki leniwe w sosie paprykowym

~ KOTLECIKI:

Ryż ugotować przez 10-12 minut, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Do gorącego ryżu dodać średnio utartą marchewkę i wymieszać.
Cebulę posiekać, lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do ryżu.
Kapustę (najlepiej włoską) cienko poszatkować lub grubo posiekać malakserem - przelać na sicie wrzątkiem, dokładnie odcedzić i dodać do ryżu.
Na koniec dołożyć zmieloną wieprzowinę (łopatka albo karczek) - masę wyrobić do połączenia doprawiając do smaku i dodając trochę kaszy manny, która połączy całość. Jeśli masa jest bardzo sucha dodać całe jajko.

Masę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Potem formować niewielkie kotleciki i panierować w mące pszennej. Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Usmażone układać warstwami w szerokim garnku z grubym dnem (można na spodzie ułożyć całe liście z kapusty).

~ SOS:

Cebulę grubo posiekać i lekko zrumienić na oleju z masłem. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Przesmażyć kilka minut stale mieszając. Zalać 2 szkl. wody, doprawić uniwersalną przyprawą warzywną i zagotować. Gotować kilka minut do miękkości papryki - zmiksować i przetrzeć przez sitko (aby usunąć drobinki skórek z papryki).

Sos doprawić do smaku papryką łagodną i ostrą pastą paprykową.
Gotowym sosem zalać kotleciki, między nimi ułożyć liście laurowe i ziele angielskie, nakryć pokrywką i dusić na minimalnym płomieniu przez ok. godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 04.11.2016 16:17
uwielbiam takie :)
w mojej kuchni 01.11.2016 15:06
pyszne jedzonko podano
Bernadeta1 01.11.2016 10:37
Uwielbiam gołąbki w każdej postaci, pyszne jedzonko. Dzisiaj też mam na obiad,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak