Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet jaglany z soczewicą i jabłkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 1 szklanka
kasza jaglana 1 szklanka
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt
kostka rosołowa 1 szt
masło 1 łyżka
jabłka suszone 50 g
cząber
Majeranek suszony Prymat
sos sojowy 2-3 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet jaglany z soczewicą i jabłkiem

Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklanki wody, wrzucamy do niej kostkę rosołową, a gdy wchłonie już całą wodę dodajemy łyżkę masła. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Do miski wrzucamy ostudzoną i ugotowaną soczewicę oraz kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na końcu dodajemy kostki jabłkowe i mieszamy łyżką. Masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 na 40-50 min. Studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 23.11.2016 22:05
Dziękuję wszystkim :) Pierwszy raz go robiłam i wyszedł pyszny!
RenataZ-et 19.11.2016 17:08
rewelacyjny
KORAL 19.11.2016 12:51
Ciekawe, jeszcze chyba tak nie robiłam :)
Konczi 19.11.2016 12:18
bardzo fajne połączenie, ciekawa kompozycja smaków
Agnieszka-87-25 19.11.2016 11:20
dobry na kanapki
gosia56 19.11.2016 10:40
na pewno smaczny ;)
Stenka 19.11.2016 09:31
ciekawa propozycja
Wafelek2601 19.11.2016 09:20
Pysznie wygląda
Beatris 19.11.2016 08:54
Chętnie zjadłabym kawałek :)
Motorek 19.11.2016 07:47
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak