Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-cytrusowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 2 kg
sok pomarańczowy 1 litr
skórka pomarańczowa do smaku
cytryny 2-3
limonka
cukier kryształ 3-4 szkl.
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Skórkę pomarańczową można dodać smażoną w cukrze, świeżo startą albo tartą utrwalaną cukrem lub alkoholem. W trakcie gotowania alkohol wyparuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-cytrusowy

Miąższ z dyni pokroić drobno albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać sokiem pomarańczowym i nakryć dopasowaną pokrywką. Dusić do czasu, aż dynia się rozpadnie. W międzyczasie sparzyć i osuszyć cytryny i limonkę - zetrzeć skórkę. Dodać cukier, niewielką ilość cynamonu oraz skórkę pomarańczową w dowolnej formie i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu dodając sok z cytryn i limonki. Kiedy całość zgęstnieje przelać do słoiczków i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.12.2016 18:31
Tego lata nie robiłam
Edita 24.11.2016 08:11
fajny dzemik
w mojej kuchni 18.11.2016 09:58
moje smaki dżemowe z dyni
Franciszek 18.11.2016 00:42
wygląda na dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak