Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii z grzybami leśnymi
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Drugiego dnia gotujemy je około 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałeczki.
KROK 2. Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte cukinie odstawiamy na chwilę, aby odpowiednio puściły wodę, a następnie dobrze odciskamy z nadmiaru soku.
KROK 3. Do odciśniętej cukinii dodajemy startą na tarce cebulę, jajka, mąkę, majonez, pokrojone grzybki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy szczyptę mielonego kminku, kurkumy i ostrej papryki, a także posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
KROK 4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej lub oliwę i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub kremowym sosem grzybowym.
Życzę smacznego! :)