Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka bez pieczenia

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
cukier 1 niepełna szklanka
cukier waniliowy 1 op
masło 200 g
budyń śmietankowy 1 op
żółtko jajek 4 szt
mąka 1 niepełna szklanka
krakersy 2 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka bez pieczenia

Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.11.2016 21:17
smaczne ciasto
ada.la 16.11.2016 17:47
prosta i smaczna
MagdalenaIC 16.11.2016 12:33
Bardzo lubię taką napoleonkę. Też ją robię ;)
Madzai 16.11.2016 10:08
Dobry pomysł ;)
mysza75 16.11.2016 10:00
jakie fajne ciasto
Krzysztof15 16.11.2016 09:40
bardzo lubię
bietka 16.11.2016 08:58
smaczne ciacho :)
Ewelina1991 16.11.2016 08:44
dobre, proste ciacho
Habibi 16.11.2016 08:38
jak nie mam pomysłu lub czasu na ciasto, to właśnie taką napoleonkę robię :)
MonikaW 16.11.2016 07:50
i już wiem co zrobię na niedzielę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak