Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca z jarmużem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 200 g
woda 1-1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 3-4 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
jarmuż 200 g
woda 1 litr
olej kokosowy 50 g
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca z jarmużem

Kroki postępowania

1
Ciecierzyce zlać wodą i namoczyć na noc .
Krok 1 - Ciecierzyca z jarmużem  foto
2
Napęczniała powiększy się o drugie tyle . Odlać wodę w której się moczyła , wypłukać .
Krok 2 - Ciecierzyca z jarmużem  foto
3
Dodać 1/4 pokrojonej cebuli i goździki .gotować około 90 minut do miękkości .
Ciecierzyca ugotowana w ten sposób jest bardziej aromatyczna , posolić pod koniec gotowania .
Krok 3 - Ciecierzyca z jarmużem  foto
4
Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę wraz z ząbkami czosnku na oleju kokosowym ,dodać jarmuż wcześniej zblanszowany i pokrojony drobniutko .Dusić do miękkości , przyprawić gałką muszkatołową i przyprawą kucharek. Dołożyć ugotowaną ciecierzycę , wymieszać ,przyprawić pieprzem .Podawać na ciepło .
Krok 4 - Ciecierzyca z jarmużem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Docherro 13.11.2016 12:36
samo zdrowie:)
Patrycja33 13.11.2016 11:37
lubie takie smaki:-)
gosia56 13.11.2016 11:33
proste szybkie ale na pewno pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak