Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka tatrzańska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 500 g
masło 250 g
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki

masa jabłkowa

jabłka 2,5-3 kg
cukier 1/4 szklanki
cynamon Prymat 2-3 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek

dodatkowo

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka tatrzańska

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść ciasto. 2/3 ciasta odłożyć- wylepić nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem.Wstawić do lodówki a 60 min.
Resztę ciasta włożyć do zamrażarki.
Krok 1 - Szarlotka tatrzańska foto
2
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,pokroić w ósemki, a następnie w cienkie plasterki.
Wymieszać z cukrem i cynamonem- nie odlewać soku.
Krok 2 - Szarlotka tatrzańska foto
3
Schłodzone ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok 15 min- do zezłocenia.
Posypać obficie bułką tartą. Wyłożyć jabłka, a na to zetrzeć pozostałą, zamrożoną część ciasta.
Krok 3 - Szarlotka tatrzańska foto
4
Piec około 1 godz. w temp. 160-180 stopni.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Krok 4 - Szarlotka tatrzańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 12.11.2016 20:48
Wygląda apetycznie
Janina 12.11.2016 20:36
Pyszności, mniam;))
jan_mag 12.11.2016 19:38
Pyszne te ciasto
dodi 12.11.2016 14:25
ale pyszniutkie, mniam
AZgotuj 12.11.2016 14:18
chęcią taką upiekę :)
agnieszka214 12.11.2016 13:59
Pyszna szarlotka
gosia56 12.11.2016 13:08
smaczny deser;)
Renata9 12.11.2016 09:17
Lubię takie ciacha
Babeczka35 12.11.2016 07:41
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak