Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB DYNIOWY NA DROŻDŻACH

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ROZCZYN

mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
woda letnia 100 ml
drożdże świeże 50 gram
cukier 1 łyżeczka

CIASTO NA CHLEB

mąka pszenna pełnoziarnista 250 gram
mąka żytnia pełnoziarnista 250 gram(typ 2000)
puree z dyni 250 ml
pestki dyni 4 łyżki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB DYNIOWY NA DROŻDŻACH

Z mąki,cukru,wody i drożdży przygotować rozczyn odstawić w ciepłe miejsce i poczekać około 15 minut aż urośnie.Do miski przesiać przez sito obie mąki dodać puree dyniowe,sól,dwie łyżki pestek z dyni oraz wyrośnięty rozczyn.Ciasto dokładnie wyrabiać przez około 20-25 minut wyrobione ciasto pozostawić w misce przykryte ściereczką w ciepłym miejscu i poczekać aż wyrośnie.Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o długości 26 cm posypać pozostałymi pestkami dyni i ponownie zostawić do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.03.2017 09:03
fajny chlebek
Kardamonovy 05.02.2017 17:48
Cudo! Z dynią jeszcze nie jadłam.
adelajda 25.12.2016 15:55
Domowe pieczywo najlepsze :)
pestka 23.11.2016 08:37
wygląda pysznie
Bernadeta1 10.11.2016 19:22
pyszności taki domowy chlebek
Krzysztof15 10.11.2016 09:19
bardzo smaczny
Krystyna32 10.11.2016 08:01
bardzo smaczny
Renataj 09.11.2016 21:56
Bardzo apetyczny chlebek:)
Renata9 09.11.2016 21:39
Smaczny, domowy chlebuś
cukiereczek 09.11.2016 19:54
taki domowy, pachnący i smaczny
edytazaw89@wp 09.11.2016 19:51
Wygląda pięknie
bietka 09.11.2016 19:42
bardzo smaczny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak